I made this widget at MyFlashFetish.com.

12.17.2014

@KOLEKSI LEGO

ni adalah antara Lego yg Berjaya di *tikam* oleh paksu paan. 

Latar belakang adalah angah.



Lego si anak Dara hayfa..Nak jugak..hambekkk...

ni antara koleksi Lego yg Berjaya di snap oleh aku. Hhehehe..lego2 ni adalah kepunyaan along n angah. 

Mula2 mmg aku xbpa suka nk habiskan duit beli lego2 ni utk along n angah.  Tp lama2 aku lak xcited. . Hahahha

Suka tgk lego2 ni yg ada pelbagai watak. Along n ikmal kenal la watak2 Lego ni,  tp aku mmg x kenai la. Suka tgk anak2 ada hobi camni.  Ekceli along angah xda la main kerap sangat ngn lego2 tu, kadang2 je,  tp sbb minat punya pasai,  beli jugakla. 

Awal2 dlu aku beli se kotak rege lebih kurang rm4.80. Mahal u. Ada seekor jer Lego tu. Tp time cuti sekolah ujung tahun aku blk kg,  adik aku aka paksu depa cakap boleh tikam Lego tu dgn rm1 terus aku suruh paksu paan tikam.  Banyak dpt. Tiap kali tikam Rm6 leh dpt 4 ekoq.  Untung la tu dr seekoq rm5 kan.hahhahahaa...

3 minggu aku di kampong time cuti sekolah, bahagia sungguh. ...alangkah bahagia kalo aku dpt ngajaq dekat ngn kuarga ku kat kg. ..sobsob. . (Kuaq topik hhehehe)

** along n angah nnt bila dh besaq jgn lupa mama abah yer...Mama abah syg anak2 mama n abah along angah hayfa hingga ujung nyawa.  Sanggup mama abah buat apa shj demi utk anak2 mama n abah.  Terasa cepatnya masa anak2 mama membesar.  

11.29.2014

@ Update Zara

Hari jumaat 28112014,  ke ttdi klinik sbb satu Hari tu zara merap jer. Suhu nya tinggi 39°c. Bg ubat suhu nya turun. Alhamdulillah.  Tp dia still merap n xmau main. Asyik nk bf n nk dukung n baring jer even suhu demam dah turun. Aku mula rsau.  Abah nya plak xdak kat umah, ada hal d luaq. Pas jumaat p klinik ttdi ambik ubat. Jumpa dr mansor n dr ckp paru2 anak aku banyak kahak. So dr pon suruh sedut gas / neb. Lebih kurang 20 minit,  siap. Zara di cek semula oleh dr n dr ckp dh kurang kahak pada paru2 dia.

Zara pon berubah dr sepi sesepinya dah Mula nmpk prkmbngn yg positif. Dh buleh gaduh ngn along lam keta, dh tersnyum,  gurau n pendek kata mcm biasa blk.  Smpi umah Ceria sungguh ank Dara ku.  Bermain, makan cornflakes,  nasi n Ceria sgt. Alhamdulillah.

29112014 sabtu 300am

Dia tidoq dengan selesa skali. Sehingga lah lebih kurang pukul 3 am,  dia mula gelisah.  Batuk2 yg jelas sgt dgq kahak nya.  Badan yg dh mula dedor2.  Aku dh rsau. Cek suhu 37.7°c. Dh nak dmm plak zara, patutla tidoq dia terganggu.  Nafas agak laju.  Turun naik perut dia. Mama rsau zara.   Bg ubat xmau mkn. Nk air, bg air xmau minum.  Asyik nk t***k jer katanya.

Aku tepuk2 blkng dia cara tepuk percussion tu Cuma xdak stim jer. Tepuk lam lbih kurang 10 min dia batuk lg, n pas tu dia muntah n mmg muntah kahak. Alhamdulillah. .walau x smua kahak kuaq tp at least kuaq jugak. Esok pg aku nk wat lg tepuk percussion tu ngn stim.

Lepas dia muntah kahak, aku cek suhu. Dh ada peningkatan ke 38.4°c. Terus aku paksa zara makan ubat. Alhamdulillah dia makan n mnum ayaq masak jugak akhir nya.  Sikit sj ayaq masak. Okla. Still nk t***k, aku xbg.hehehe..Sian zara. Akhir nya dia tidoq jugak. Nmpk mcm Senang skit tdoq nya.  Hope pg sok zara Akan bertambah baik. Trima kasih Ya Allah kerana mendengar doa hambamu yg Hina ni.

11.28.2014

@ ZARA DEMAM LAGI

Day 1
Zara start demam ari Rabu 26112014,  Hari little ikhtifal @ konvo along. Masa lam dewan zara dh dmm. Ekceli pagi ms on d way tu bdn zara dah dedor2.  Smpi sna bdn mkin pnas shnngalah tamat little ikhtifal.

Balik dr auditorium tu, zara still demam. Lam koi 4 pm aku bg zara makan ubat demam yg ada kat umah.  Mlm makan plak koi 11 pm.

Day 2
Esok 27112014 kamis pagi zara masih lg dmm. Cuma suhu nya xbpa pnas mcm b4 ni. Dia suam je rasa bdn nya.  Bila cek suhu 37.8°c. So aku xbg ubat pgnya.  Hidung pon dh mula selesema.   petang tu bdn dia mula panas balik. Suhu nya 38.8 °c. Dalam koi 4.30 aku bg dia makan ubat. Zara kebah dari demam. Tp merenget jer sepanjang arini.  Langsung xleh berenggang ngn aku. Mlm lam koi 7 pm nmpk dia mula Ceria.  Dh x merenget.  Boleh main ngn abg2 dia. Alhamdulillah.

Day 3
Koi 1.30 am ari jumaat zara demam panas blk. Suhu 39.3°c. Ya Allah terkejutnya aku. Terus aku bg dia mkn ubt aku tuam kepala n badan dia ngn sponge. Lepas bg ubat zara minta nak minum air. Air pink. Minum lam cawan pink.  Girl is girl.  Hehehe.

Hope zara Akan ok lepas ni.

Sebenaqnya aku rs zara demam adalah sebab virus bawaan kami suami isteri.  Memula kejadian suami aku batuk selesema yg agak kronik,  lega jer dia, aku plak yg kena Sampi 1 Hari stengah aku baring jer.  Xlarat nk wat keje apa pon. Bila aku dh baik dr batuk selesema,  ikmal@abang ngah plak yg kena. Bila abg ngah dh baik, along ngn zara plak kena serentak.  Beza nya along kena sikit je batuk n slsema.  Yg serius zara smpi dmm.

Ya Allah Ya tuhanku. .kau lindungilah kami sekuarga daripada segala penyakit. Kau sembuhkanla penyakit yg ada pada zara. Amin.
 anje demam

11.26.2014

@aqil 1st convocation

Semalam adalah Hari konvokesyen aqil buat kali pertama di auditorium cempaka sari, Putrajaya.  Dengan itu bermaksud aqil dah pon tamat pengajian diperingkat pra sekolah. Alhamdulillah. Dua tahun aqil blajaq di genius aulad, banyak pengaLaman dan pengajian baru yg aqil dapat. Dari x pandai baca n kira,  skang aqil dah pandai baca bahasa melayu n English.  Dah pandai tambah tolak pengiraan mudah. Semua nya Bermula d genius aulad bandar kinrara.

Terima kasih kepada semua teacher yg rajin n bertungkus lumus sehingga aqil dan kawan2 boleh membaca dan mengira. 

Majlis konvo aqil sgt meriah oleh persembahan kanak2 4, 5, dan 6 tahun.   Sangat berbakat.  Teruja aku tgk kanak2 tu wat persembahan hasil didikan teachers d genius aulad.

Jom layan gambaq  dulu




video

10.25.2014

@HAPPY 2ND BESDAY HAYFA ZAHRAH

Alhamdulillah,  genap 2 tahun anak Dara mama si hayfa zahrah.  Sekejap jer rasa masa brlalu.  Kali ni mama abah along angah sambut besday hayfa di secret recipe shj. Xda buat majlis di rumah mcm 1st besday hayfa thn lpas. Kebetulan utk besday tahun ni mak dak n kuarga join kita sma2 clbrte besday hayfa.

Doa mama utk anak mama semoga anak mama hayfa menjadi anak yg soleh,  Anak yang bijaksana dan sihat sentiasa.

Utk pngtahuan hayfa, hayfa adalah anak yg sgt cerdik pada usik 2thn.  Bijak be cakap n kelakar.  Suka buat mama abah along angah n org lain ke tawa dgn gelagat hayfa.

Semua org geram kan rambut hayfa yg begulong tu. Sgt comeyl n osem. ..hehhehe.

 😉
..

9.13.2014

NEW TOY FOR ME

assalamualaikum,
Ceria hatiku sbb dpt hadiah dr Hasben. Kebetulan   Hasben baru blk dr outstation n kbtln jg henfon HTC aku pon rosak. So Hasben ckp kesian. ..huhuhuhu. .. Tp alhamdulillah kesian Hasben berbaloi sbb Hasben terus bawak aku g Directd utk bli henpon. Aku nk try samsung lak. So Hasben blikan samsung note3.  Alhamdulillah.

Susah jugak nk wat pilihan rupanya. Aku peminat henpon yg ada Kamera yg cantik.  N opkos HTC yg cantik sbb aku dh compare dgn samsung sblm ni. Tp cpt sgt prob HTC ni. Baru pkai sthun lebih kurang byk masalahnya.  Survey2 Sana survey sini,  pejam mata ambik samsung lak la.try sbb rmai yg pkai samsung.  

Utk awal2 penggunaan ni. .Aku puas hati jugakla ngn note3 walopon kadang hatiku rasa cam camera HTC lg power. Tp dr camera la , dr hal lain xtaula.aku bukan pandai nak tgk henpon ni.  Masa p beli pon, aku xleh tgk kalo xmo beli. Nk beli baru dia buka kotak.  Bila dh bukak kotak, macam tikuih tgk besi la..pusing blakng pusing dpn, tgk ha but dah, hihihihi. ..mmg xtau. Blk umah baru pulun Google nk cek ori atau ap. Mjuq ori, kalo ap, teriak la aku kt umh sensorg. .

So, pesanan ringkas,  lenkali kalo nk bli henpon better study dlu nk bezakn ap dgn ori.  Jgn jd cam aku,  semoga je...buleh cek u tube jer...occayyyy. ..

Jom compare. ..HTC one m8 dan note3

P/s : Utk hasbenku, semoga rezekimu sentiasa bertambah dan kami boleh tumpang sekaki. ..

: Utk Ank2 ku,  nnt dh besaq dh kayo,  blikan henpon kt mama n abah yang paling hot skali Zaman tu...hikhikhikhikhikhikhikhikhik.....xdapat byg technology zmn Ank2 ku nnt...

9.04.2014

HAPPY 4TH BESDAY AQIL

CORETAN UNTUK AQIL

Slamat hari jadi Aqil (Along)...arini genap along 6 tahun.  ank yg sangat baik, rajin, caring n everything.  ok, hadiah aqil kali ni mainan lg, hikhikhik..sebab aqil kan budak kecik, so beli mainan jerlah..hahahha...

petang tu, abah aqil belikan kek utk aqil...chochlate cheese kek dari King's bakery, walllahhh... sedap sangat.. aqil suka sangat kek.. tambah2 kalo kek yg mama buat utk kita sekeluarga.

aqil dah baca iqra' sampi buku 4, aqil dah pandai baca buku cerita melayu, n aqil juga dah baca book 5 buku Adam and Dina.  syabas anak mama.  proud of u.

dah boleh jaga adik2 walopon kadang2 ermmmmmm....adik ke mana along ke mana. hikhikhik..tp yg pasti along memang abang contoh yang terbaik.  selalu sangat tarik rambut mama kalo mama sakit kepala, picit kepala n also urut kaki mama.  bahagia sangat ada anak macam aqil, ikmal n anje.  tiga2 anak mama sgt baik.  setiap 6.30 pagi, mama kejut bangun, mmg xda masalah, aqil sgt senang bangun, mandi n pegi sekolah. siap breakfast lagi.  senang sgt.

terima kasih Ya Allah sebab kurniakan kami anak2 yang baik.  dan mama berdoa agar Along, Angah n Anje akan terus jadi anak yang baik, hamba yang taat pada Allah dan berjasa kepada agama, bangsa dan negara.

p/s : anak2 mama, kenanglah mama dan abah hingga ke akhir hayat anak2. jangan pernah sesekalli lupakan mama dan abah kerana mama dan abah sesekali takkan pernah lupakan anak2 sehingga ke akhir haya.

8.20.2014

Zara Jatuh Utk Kali Pertama

 Assalamualaikum....

Baru umoq setahun 10 bulan, zara jatuh tangga terus masuk longkang yg dalam.  sadisnya rasa.  masa tu, aku tgh masak nasi daging kat dapoq (sudahnya makan nasi putih ngn sup daging je).  zara main ngn along and angah kat depan umah.  mmg tetiap petang anakanda2ku akan main depan umah. koi 6pm, mesti kuaq kecuali hujan.  

arini cam biasa, anakanda2 ku kuaq main, awai skit dr biasa 5.45pm, sbb keadaan cuaca yg xpanas berbanding b4 ni.  main basikal la along n angah, zara tolak buggy diaa.  arini anak jiran sebelah pon main sekali, basikal dia.  nk jadi cerita, anak jiran sebelah tertolak zara jatuh tangga n terus masuk longkanng (menurut cerita angah n along).  aku terdengaq zara menangis terus berlari keluaq n ambik zara dr dalam longkang.  punya la risau, kepala zara sebelah kiri timbul benjolan memanjang sepanjang lebih kurang 2inci berserta calar-calar darahb maybe terserek simen longkang tu.  ya Allah, punyalah terkejut n rsau sbb aku xtau camna kejadian yng sebenaq.

alhamdulillah, zara hanya menangis sekejap sahaja, n diam bila aku pujuk.  n keadaan zara macam biasa, tiada sebarang perubahan yang luar biasa.  aktif, senyum, berborak (bahasa jerman), n semua nampak normal.  tapi hati ibu mmg xkan puas, terus aku bawa zara pergi ke klinik swaasta yang dekat dengan rumah.  masa kejadian lebih kurang 6.15pm.  6.35 aku bawa ke klinik stlah brbincang dengan husband aku.  1st klinik aku p adalah Klinik Dr Siti Hajar.  tengok sikit2 je kepala anak aku, dia kata ok, xpelu risau.  bg ubat demam, tp aku still xpuas ht, aku pegi pula Klinik Kannan, dr lelaki india tu juga cakap perkara yang sama, cuma perlu observe dalam tempoh 24jam.

aku sedikit lega walaupon sebenarnya aku masih sgt rsau selagi tidak cukup 24jam ke atas.  aku harap, zara ok, dan Ya Allah, jauhkan lah zara daripada perkara yang membahayakan dirinya serta lindungilah dia..

rasa sangat terkilan n sangat cuai.  maaf zara, mama mmg xsangka akan jatuh smpai macamtu sekali.  n maaf juga zara, utk semnggu dua ni mungkin mama akan kuarantin zara dr main kat luar lagi tanpa pengawasan mama or abah.  jgn mengamuk yer bila along n angah kuar tp zara dalam umah.  mama risau.


zara
                   Gambar lama b4 raya... gambar masa kejadian xda.. itulah buggynya.  syg sgt dia buggy tu

8.14.2014

CERITA AQIL DAN LEGO

Assalamualaikum...

Alkisahnya, kitorang baru balik dr Legoland Malaysia pada hari Ahad 10.08.2014.  mmg sgt happy n enjoy semasa berada kat Legoland.  paling happy opkos la Along n Angah. 

Tapi, ari Isnin 110814, balik dr sekolah, anakanda2ku pon mainla sambil aku lepak2 dlm bilik.  rupa2nya anakanda aqil (along) dah tertelan satu piece dr lego keretanya. iaitu cermin kereta.

masa sedap aku terbaring gitu, aqil masuk billik n ngadu diia tertelan lego.  terkejut aku, tp dia nampak rilex jer, so aku pon tnya lg, dalam keadaan mamai aku terdengaq macam lego tu dh keluaq, owh patutla xnangis along, so akupon sambung tidoq.  bila abah dia balik, along pon ngadu pada abah dia.. rupanya mmg dia dah telan lego tu, masyaAllah, terkejut aku rasa cam nak melompat.  tp aqil rilex jer, bila aku tnya cmna along tertelan, dia cakap dia cuba nak kuarkan cermin dr body kereta tu, tp xleh, so dia gunakan gg dia yang hampir pupus tu.  ermmmm mmg la tertelan. tp xsakit pon mama.  along aktif cam biasa, aku yg dh mula susah hati. kol mak aku, mak aku cakap tnggu 2hari, nnt kuaqla tu disamping berdoa n minta air tawar dr ustaz.  aku mula google...

ptg tu, aqil nk buang air besar, so aku pon get ready la, minta aqil buang atas plastik jer sebab aku nk investigate kot2 lego dah kuar...tp lego xda pon.  yerla baru bbrapa jam dia telankan.ari selasa n rabu, aku paksa dia buang air besar, tp apa jawab aqil "mama ni, aqil xrasa nak b***k, biarlah"...so xpalah...tp ari khamis 14082014, before p sekolah genius aulad, aqil nak membuang, so aku pon suruh dia buang atas plastik.  alhamdulillah, nampak juga lego tu.  lego kuaq setelah 4 ari dalam badan aqil...



mamaaqil.blogspot.com
    nampak tak kereta kuning? cermin hitam tulah yang masuk bermalam di perut aqil selama 4 hari

p/s : anak2, jgn bg mama risau lg yer...

8.13.2014

SUAMIKU KEMALANGAN

assalamualaikum....

ari yg tidak baik utkku n kuargaku.  my lovely husband xcdent dgn kereta on da way blk keja dr kl. syukur juga xcdntnnkya tidak bgitu serius walaupon suamiku mnunggang motorsikal dan kemalangan dgn kereta waja.

lebih kurang koi 4pm ari rabu 13.08.14 aku kol suamiku utk memesan beli yis sbb aku nk buah donut, mlangnya 3x aku kol xdpt.  lama selepas tu aku cuba kol lg, bru suamiku jawab n aku tnya knpa xdpt kol td, dia terus gtau yg dia xcdnt.  aku terkejut giler tp dlm ht masih lg tenang sbb suamiku yang bercakap di telefon, so aku dpt radakan yg suamiku baik2 sj.  alhamdullillah suamiku cuma mengalami cedera rungan di lutut, siku n tapak tangan.

ptg lam koi 5.30 suamiku sampai umah dgn teksi sbb motonya dh rsak. smsa aku kol, suamiku di klinik swasta bersama pemandu waja iaittu perempuan indi.  dia mmg mngaku yg dia telah bersalah yg tlh mnybabkan suamiku telah melnggar bonet blkang keretanya.  ceritanya dia leka tgk gps n tba2 dia belok masuk ke arah laluan suamiku n terus brlakju perlanggaran.

alhamdullilah, semunya ok.  aku mmg rsau kalo p keja naik moto, tp lelaki mmg malas nk ba keta apath lg nk berdepn ngn jrem kat kl ni.



2.28.2014

ZARA DEMAM kali ke2

28.02.2013 (khamis)

zara demam untuk kali kedua, aku sgt risau.  badan zara panas, tapi zara still mahu bf dengan baik.  suhu zara tinggi hingga cecah 37.9 degree c.  aku bawa zara ke klinik zuraidah kat puchong perdana dengan 2 tujuan.  iaitu untuk sunat zara n demam.  at last, doc zuraidah tak bagi zara sunat sebab zara demam, so amek ubat demam jer.  baik demam baru boleh sunat.  Angah aku minta ubat batuk dan kahak memadangkan dah seminggu angah batuk berkahak.  Along ke sekolah Genius Aulad.  balik jer umah, terus bg zara ubat demam, terus baik demam zara. Alhamdulillah

p/s : Anak2 sayang, kalo anak2 mama demam, mama sangatlah risau sampai mama sendiri yg akan sakit kepala kerana mama tak boleh tidoq.  mama pasti akan menangis kalo anak mama demam suhu yang terlalu tinggi.